Kuchárske recepty na potraviny, jedlá s konopou

Využitie konope na našom území má dlhú a veľmi bohatú tradíciu. Od tkania pevných lán, tkanín a podobne, využitia v poľnohospodárstve, v remeslách až po využitie v kuchyni.

Zozbierali sme niekoľko receptov z našej bohatej konopnej tradície, ale stále je to málo. Napíšte nám, ak viete o ďalších receptoch či ďalšom tradičnom využití konope. Vedomosti zozbierame a uverejníme, aby sa šírili ďalej a napomohli sme tak obnove konopnej tradície v našich krajoch.

Pridat.eu

  • Recepty s múkou
    • Kysnutý konopný chlieb
  • Recepty s olejom
    • Bylinkový konopný olej
    • Omega majonéza
    • Zelené alebo červené pesto z konopného oleja
  • Recepty so semienkami
    • Konopný humus
    • Sladká pomazánka z konopných klíčkov
    • Tradičný rumunský koláč Žulfa
  • Sladké recepty
    • Ovsené koláčiky s konopnou múkou
    • Proteínové palacinky
    • Sladký špaldovo-konopný chlieb
  • Nesladké recepty
    • Slaný špaldovo-konopný chlieb

 

Recepty s múkou

Konopná múka, ktorá sa získava pomletím výliskov za studena lisovaných konopných semienok, má celý rad výhod:

  1. neobsahuje lepok, a preto je vhodná pre ľudí s celiakiou
  2. má vysoký obsah ľahko stráviteľných globulínových bielkovín edestínu a albumínu, všetkých esenciálnych aminokyselín a vlákniny
  3. obsahuje nezanedbateľné množstvo dobre vyvážených mastných kyselín, a množstvo antioxidantov a prírodných fytosterolov
  4. je vhodná pre tých, ktorí si strážia množstvo karbohydrátov v strave

Pri pečení ju zmiešajte s pšeničnou, ražnou, kukuričnou alebo sójovou múkou. Konopná múka je pomerne ťažká, preto ju do kysnutého cesta treba pridávať v množstve maximálne 20 %. Ak nahrádzate klasickú pšeničnú múku vo vlastných osvedčených receptoch, odporúčame začať opatrne (pomer 1:7), a len postupne experimentovať s väčšími množstvami. Pri pečení s konopnou múkou je dôležité ustrážiť čas pečenia, pretože múka dodáva jedlám tmavohnedú farbu.

Tak neváhajte, pridajte vašim obľúbeným receptom zdravú alternatívu plnú chuti, akú poznali už naše prababičky.

Kysnutý konopný chlieb

Prísady

  1. 500 g chlebovej múky (T 650)
  2. vlažná voda podľa potreby (približne 200 ml)
  3. lyžička soli
  4. 5 lyžíc konopnej múky
  5. pol kocky droždia

Postup

Droždie polámeme na malé kúsky a v miske zarobíme s trochou vlažnej vody a lyžicou múky. Prikryjeme a necháme stáť 5-6 hodín. Do misy alebo na dosku nasypeme obe múky a dobre premiešame. V strede spravíme jamku, do ktorej po troche lejeme vodu. Vodu vždy zapracujeme vidličkou a pokračujeme, až kým sme vodu zapracovali do všetkej múky. Zmes postupne spodkom dlane "natierame" na dosku alebo dno misy, aby sa múka s vodou poriadne premiešali a aby sme v ceste nemali hrudky. V prípade potreby zopakujeme ešte raz. Cesto by malo byť stredne husté. Necháme 10 minút postáť. Zapracujeme droždie a miesime minimálne 5 minút. Zapracujeme soľ a ďalej miesime 10 až 15 minút. Výsledné cesto má byť vláčne a nelepiť sa. Cesto dáme do misy, prikryjeme pokrievkou alebo fóliou, a necháme v chladničke kysnúť cez noc. Ráno znovu premiesime, sformujeme chlieb a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1,5 hodiny.

Minimálne pol hodiny pred pečením vyhrejeme rúru na 200 stupňov. Vložíme do nej plech, na ktorom budeme piecť chlieb. Tesne pred pečením do nej vlejeme pol hrnčeka vody a rýchlo zatvoríme, aby sa vnútri vytvorila vodná para - chlieb bude mať chrumkavú kôrku. Na vykysnutom chlebe žiletkou spravíme zárez, opatrne ho prenesieme na papier na pečenie a rýchlo premiestnime do trúby na vyhriaty plech. Znížime teplotu na 100 stupňov a pečieme 20-25 minút (chlieb má vďaka konopnej múky tmavšiu farbu, preto ho treba sledovať, aby nezhorel). Po vybratí prikryjeme vlhkou utierkou. Krájame až po vychladnutí.

 

Recepty s olejom

Konopný olej v kuchyni

Bylinkový konopný olej

Prísady

  1. 250 ml fľaša konopného oleja
  2. čerstvé bylinky: 3 - 4 lístky bazalky, šalvie, vetvička tymiánu, oregána alebo materinej dúšky
  3. očistený a zľahka podrvený strúčik cesnaku

Postup

Umyte a osušte bylinky a zľahka ich podrvte, aby začali voňať. Spolu s cesnakom vložte do umytej fľaše z tmavého skla, zalejte konopným olejom a zavrite viečko. Skladujte v chladničke.

Na tretí deň prelejte olej cez gázu alebo husté sitko do čistej fľaše z tmavého skla. Bylinky a cesnak môžete použiť na pizzu alebo zapiecť so zemiakmi.

Bylinkový olej spotrebujte do 3 týždňov. Je veľmi dôležité, aby ste olej skladovali na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Pôsobením svetla a tepla rýchlo zoxiduje, čím sa zmení jeho farba aj chuť.

Omega majonéza

Prísady

  1. 2 žĺtky
  2. mleté čierne korenie, morská soľ
  3. 1,5 – 2 šálky konopného oleja
  4. 1 ČL horčice
  5. 1 PL citrónovej šťavy
  6. 1 PL bieleho vínneho octu

Postup

Vymiešajte žĺtka, soľ a horčicu v mise alebo mixéri. Po troške prilievajte prvú šálku oleja. Zmes by mala byť hustá.

Spolu so zvyšným olejom pomaly zapracujte citrónovú šťavu a ocot.

Dochuťte soľou a korením.

Pred výrobou majonézy vždy ochutnajte, či olej nezhorkol. Zhorknutie je znakom nesprávneho skladovania a znehodnotí chuť majonézy. Otvorený olej skladujte vždy v pôvodnej tmavej fľaši v chladničke.

Zelené alebo červené pesto z konopného oleja

Prísady

  1. 2 šálky čerstvých bazalkových listov
  2. 1/2 šálky neochutených nelúpaných konopných semienok Hempo
  3. 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  4. 2 - 3 strúčiky cesnaku
  5. 1 PL citrónovej šťavy
  6. 1/2 šálky sušených paradajok (len na červené pesto)
  7. 3 - 5 PL slovenského konopného oleja Hempo
  8. soľ a čerstvo podrvené čierne korenie podľa chuti

Postup

Rozmixujte očistené bazalkové listy, postupne pridajte konopné semienka, syr, cesnak, citrónovú šťavu a 1 lyžicu konopného oleja. Mixujte, až kým sa zmes konzistenciou nepodobá na pesto. Podľa chuti pridávajte zvyšok oleja, osoľte a okoreňte.

Ak máte radi červené pesto, pred pridaním oleja vmixujte do zmesi 1/2 šálky sušených paradajok. Ak máte radi jemnejšiu chuť, použite lúpané semienka namiesto nelúpaných.

Dôležité upozornenie: konopný olej a výrobky z neho skladujte na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v chladničke v nepriehľadnej nádobe. Pôsobením tepla a svetla olej rýchlo oxiduje, čím sa mení jeho farba aj chuť. Nesprávne skladovaný olej má horkú chuť a výrazne žltú farbu.

 

Recepty so semienkami

Konopný humus

Prísady

  1. 3 polievkové lyžice konopných semien
  2. 1 1/2 hrnčeka uvareného cíceru
  3. 2 čajové lyžičky tahini
  4. 2 polievkové lyžice konopného oleja
  5. 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  6. 1 - 2 strúčiky cesnaku
  7. morská soľ
  8. štipka čierneho korenia a mletej rasce

Postup

Všetko spolu rozmixujeme na hladkú pastu a posypeme petržlenovou vňaťou.

Sladká pomazánka z konopných klíčkov

Prísady

  1. hrsť nelúpaných semienok
  2. med
  3. 6 - 10 sušených sliviek
  4. hrsť hrozienok
  5. mletá škorica
  6. 2 lyžice masla alebo konopného oleja

Postup

Necháme si naklíčiť nelúpané konopné semienka (približne 3 dni). Po naklíčení nahladko rozmixujeme s olejom/maslom, slivkami, hrozienkami a medom. Podľa chuti pridáme škoricu. Natierame na sladké pečivo alebo toasty.

Tradičný rumunský koláč Žulfa

Prísady

  1. 1 kg nepražených konopných semienok
  2. 600 g hladkej múky
  3. 500 g kryštálového cukru
  4. 1 vanilkový cukor
  5. soľ

Postup

Za stáleho miešania opražte semienka na suchej panvici – cca 1 minútu, až kým nezačnú niektoré z nich pukať. Pozor, semienka veľmi ľahko prihoria, preto ich hneď po upražení presypte z panvice do misy. Keď vychladnú, popučte ich na drevenom preši. Fúkaním oddeľte vnútro semienka od hnedých šupiek. Napokon ponorte semienka do vody, a vyberiete zvyšné šupky, ktoré vyplávajú na povrch. Zmes zasypte cukrom a vanilkovým cukrom a uvarte. Pri varení vypláva „žulfa“ na povrch: pozbierajte ju do misky. Vypracujte cesto z múky, soli a toľko vody, aby bolo vláčne. Vypracujte guličky, rozvaľkajte na tenké placky veľké asi ako tanier a rýchlo upečte na suchej platni alebo v trúbe. Keď vychladnú, pokvapkajte ich sirupom, ktorý zostal v hrnci po odobratí žulfy, na sirup natrite žulfu, a na to položte ďalšiu placku. Na konci budete mať viacvrstvovú „tortu“. Do plnky alebo na vrch môžete pridať aj vlašské orechy.

 

Sladké recepty

Ovsené koláčiky s konopnou múkou

Prísady

  1. 1 a 1/2 šálky neochutených ovsených vločiek
  2. 1 šálka konopnej múky
  3. 1 a 1/4 šálky celozrnnej múky alebo polohrubej bielej múky
  4. ½ sáčku prášku do pečiva
  5. 1 ČL sódy bikarbóny
  6. 1 šálka jablkového pretlaku (detskej výživy) alebo roztopeného masla
  7. 1 celé vajce
  8. 1 a 3/4 šálky bieleho kryštálového cukru alebo 1 šálka bieleho a ¾ šálky hnedého cukru
  9. vanilkový cukor alebo 1 ČL vanilkového extraktu
  10. 1/2 šálky kokosu

Postup

Trúbu predhrejte na 190 stupňov. V miske zmiešajte vločky s múkami, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. V inej nádobe dôkladne vymiešajte detskú výživu alebo maslo s cukrami. Pridajte vajce, kokos, a postupne vločkovú zmes. Na plech prestrite papier na pečenie a lyžicou naň ukladajte kôpky cesta. Lyžicou alebo spodkom hrnčeka vyhlaďte na hrubšie placky. Pečte 10-12 minút.

Proteínové palacinky

Prísady

cesto:

  1. 200 g polohrubej múky
  2. 100 g konopnej múky
  3. ½ l mlieka
  4. 2 vajcia
  5. štipka soli
  6. lyžička hnedého cukru
  7. vanilkový cukor

plnka:

  1. 1 šálka neochutených nelúpaných konopných semienok Hempo
  2. 1/2 šálky bieleho alebo hnedého kryštálového cukru
  3. 1 balíček vanilkového cukru
  4. štipka škorice

Postup

Všetky prísady na cesto vyšľahajte v mise alebo ručným šľahačom. Ak plánujete palacinky plniť slanými plnkami, vynechajte cukor. Nechajte 20 minút odstáť a vyprážajte. Palacinky získajú vďaka múke tmavohnedú farbu, preto pozor, aby sa nespálili!

Ak chcete naplniť palacinky konopnou plnkou, na makovom alebo čistom kávovom mlynčeku pomeľte semienka s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou škorice. Pre jemnejšiu chuť môžete použiť lúpané semienka. Posypte palacinky, prípadne podľa chuti polejte roztopeným maslom.

Sladký špaldovo-konopný chlieb

Prísady

  1. 1 šálka špaldovej múky
  2. 1 šálka kukuričnej múky
  3. 1 šálka konopnej múky
  4. prášok do pečiva
  5. 3/4 ČL morskej soli
  6. 3 vajcia
  7. 1 šálka kokosového mlieka alebo sladkej smotany
  8. 1/2 šálky slnečnicového alebo repkového oleja
  9. 1 šálka vody alebo jablkového džúsu
  10. 1/4 - 3/4 šálky javorového sirupu alebo cukrového sirupu
  11. za hrsť posekaných orieškov a/alebo hrozienok

Postup

Trúbu predhrejte na 180 stupňov. V mise zmiešajte suché prísady. V mixéri alebo druhej mise dôkladne zmiešajte mokré prísady. Zmiešajte dokopy suchú a mokrú zmes. Vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte asi 45 minút. Chlieb je hotový vtedy, ak sa nelepí na špáradlo, ktoré do neho zapichnete. Pre lepšiu kôrku a vlhkejšie vnútro môžete do trúby pred pečením vložiť ohňovzdornú misku s vodou.

 

Nesladké recepty

Slaný špaldovo-konopný chlieb

Prísady

  1. 1 šálka špaldovej múky
  2. 1 šálka kukuričnej múky
  3. 1 šálka konopnej múky
  4. prášok do pečiva
  5. 3/4 ČL morskej soli
  6. 4 vajcia
  7. 1 šálka kokosového mlieka alebo sladkej smotany
  8. 1/2 šálky repkového alebo slnečnicového oleja
  9. 1 šálka vody
  10. mleté čierne korenie
  11. obľúbená zmes byliniek (oregano, pamajorán, bazalka a podobne)
  12. konopné, ľanové alebo slnečnicové semienka
  13. strúhaný syr na posypanie (najlepšie parmezán)

Postup

Trúbu predhrejte na 180 stupňov. V mise zmiešajte suché prísady okrem syra. V mixéri alebo druhej mise dôkladne zmiešajte mokré prísady. Zmiešajte dokopy. Vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte asi 45 minút. 10 minút pred vybratím posypte syrom. Chlieb je hotový vtedy, ak sa nelepí na špáradlo, ktoré do neho zapichnete.